Epava Titanicului “va dispărea în următorii 20 de ani”

Epava Titanicului se va transforma în nimic mai mult decât o pată de rugină pe fundul oceanului Atlantic în următorii 15-20 de ani, cred oamenii de ştiinţă, sceptici cu privire la posibilităţile de prezervare a vestigiului.

O specie nou descoperită de bacterie devoratoare de rugină consumă încet şi sigur cele 50.000 de tone de fier care mai intră încă în componenţa vasului de croazieră scufundat. Acum, experţii cred că grupul invaziv de microorganisme va provoca în cele din urmă descompunerea integrală a epavei aflate la o adâncime de 3.700 de metri în ocean.

Identificată prin teste ADN, bacteria – Halomonas titanicae – a fost descoperită în straturile de rugină care au acaparat metalul din structura Titanicului de-a lungul secolului care a trecut de la scufundarea sa în 1912. Aceste organisme ar consuma rugina şi implicit fierul de sub apele Atlanticului de Nord.

Bacteria a fost descoperită în rugina colectată de pe epavă de către o echipă de cercetători în 1991. Oamenii de ştiinţă au început analizarea lor în 1995, dar numai în ultimii câţiva ani tehnologia ADN a progresat suficient încât bacteria să fie izolată şi studiată plenar. Tendinţele ei distructive înseamnă că delicatele particule de rugină se vor dezintegra eventual în pudră fină amestecându-se cu sarea oceanului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s