Două planete pe aceeaşi orbită?

Un sistem solar neobişnuit a fost detectat de telescopul Kepler, în cursul misiunilor sale de căutare a unor noi planete. „Originalitatea” ansamblului constă în faptul că două dintre planetele sale par să se rotească, în jurul stelei lor, pe aceeaşi orbită.

Sistemul solar, numit KOI-730, cuprinde patru planete, dintre care două se deplasează pe aceeaşi traiectorie, cu un decalaj constant de 60 de grade între ele, dând ocol stelei centrale a sistemului în 9,8 zile.

Dacă descoperirea va fi confirmată de observaţiile viitoare, ea ar putea veni în sprijinul unei controversate ipoteze privind evoluţia propriului nostru sistem solar şi formarea satelitului natural al Terrei, Luna.

Conform acestei ipoteze, Luna s-ar fi format la aproximativ 50 de milioane de ani după formarea Sistemului Solar, prin coliziunea dintre Pământ şi un alt corp ceresc, de mărimea planetei Marte, denumit de astronomi Theia.

Există astronomi care susţin că această coliziune ar fi putut avea loc numai dacă Theia s-ar fi găsit pe aceeaşi orbită cu Pământul, într-unul dintre aşa-numitele puncte Lagrange, la 60 de grade de Terra.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s